Dom där siffrorna är rätt annorlunda i andra undersökningar.
På elbilsmyter står det om TÜV-testerna:
Tyska testorganisationen TÜV gjorde i fjol en undersökning där de gjorde en jämförande livscykelanalys mellan Mercedes B-klass Electric Drive och den vanliga bensindrivna versionen av samma bil. Det som är extra bra med den utredningen är att bilarna som jämförts är i övrigt identiska – det är endast drivlinan som skiljer dem åt. TÜV kom fram till att om man räknar ihop alla utsläpp som sker under tillverkning, 16 000 körda mil och sedan skrotning släpper den elektriska versionen av bilen totalt under sin livstid ut 24 % mindre CO2 än bensinversionen – även om den laddats med smutsig europeisk elmix! Kör man bilen på el från vattenkraft (som vid körning i Sverige) minskas koldioxidutsläppen med hela 64 %!
http://www.elbilen.org/artiklar/elbilsmyter/
Myt 11.
Och den uträkningen räknar rätt lågt på tillverkning av bensin/diesel, samt väldigt lågt på förbrukning per 100km. 5,4l bensin/100km. Det är endast dom absolut minsta bilarna man kan köra så snålt med. (Med diesel klarar man det med en bil i V60-storlek.. men inte på bensin)
Det var också i minsta laget var gäller elförbrukningen per 100km.. 16,6kwh.. Det borde snarare vara runt 20kwh.. minst, speciellt om man ska räkna överföringsförlusterna och laddningsförlusterna. Men... om man höjer båda dom siffrorna till verkliga siffror så betyder det att elbilen skulle hämta hem miljökostnaden ännu snabbare.
Att elmixen i Europa nu också verkar gå åt rätt håll efter några års stillastående (mycket p.g.a Tysklands minskning av kärnkraften) gör att beräkningarna som är några år gamla snabbt kommer bli inaktuella. Så i takt med att EU-mixen på el blir bättre blir kalkylen bättre, även på produktionssidan. (För båda bilarna)
Man ser ju att med ren elmix krävs det inte många mil innan elbilen är bättre.