chaffis75 skrev: ↑21 jun 2024 13:06
Lerumsexpressen skrev: ↑21 jun 2024 11:20
Säkert jättebra och nyttigt, inga problem med detta. De i Sverige som fick cancer av Tjernobyl ger tummen upp!
Och varför inte starta upp och arrangera matresor dit? Gärna med gravida och småbarn!
Researchers have uncovered an increased incidence of certain types of cancer in Sweden following the Chernobyl nuclear power plant accident
https://ascopost.com/news/november-2023 ... -accident/
Jag har verkligen inte sagt vi är opåverkade men fortfarande talar vi inte om 100000 år.
Sen måste man sätta de i perspektiv. Hur många är drabbade av astma mm som kan härledas till eldandet av kol. (Jo vi drabbas i Sverige av kol som eldas i Polen Tyskland och Danmark) Hur många har dött av detta? Hur många har dött av klimat förändringar?
Hur många dör i trafiken varje år? Ska vi förbjuda bil trafik då?
De är såklart tråkigt med varje dödsfall vi har i samhället och vår värld men man måste ändå sätta de i perspektiv mot alternativen.
Två fel gör inte ett rätt!
Kostnaderna för Tjernobylolyckan är svåra att beräkna exakt, men uppskattningarna visar på enorma ekonomiska och sociala utgifter.
### Direkta kostnader
1. **Sanering och avstängning**: Uppskattningar tyder på att de omedelbara kostnaderna för sanering och avstängning av området uppgick till flera miljarder dollar. Byggandet av den ursprungliga sarkofagen och senare den nya säkra inneslutningen ("New Safe Confinement") har varit mycket kostsamma.
2. **Evakuering och återbosättning**:
Mer än 300 000 människor evakuerades och många områden blev permanent obeboeliga. Kostnaderna för att bygga nya bostäder och förflytta hela samhällen var betydande.
### Långsiktiga kostnader
1. **Hälso- och sjukvård**: Behandlingen av strålningsrelaterade sjukdomar, inklusive cancer, har inneburit enorma kostnader. Det uppskattas att hundratusentals människor har fått medicinsk vård som en följd av olyckan.
2. **Ekonomiska förluster**: Jordbruksmark och industriområden blev obrukbara, vilket ledde till stora ekonomiska förluster för regionen. Skogsområden och naturresurser blev också kontaminerade, vilket påverkade skogsbruket och andra näringar.
3. **Sociala kostnader**: Psykologiska och sociala problem som depression, ångest och förlust av försörjning har krävt omfattande insatser och stöd, vilket har belastat de nationella ekonomierna.
### Internationell hjälp
Många länder och internationella organisationer har bidragit ekonomiskt till sanerings- och återuppbyggnadsarbetet. Den internationella atomenergiorganisationen (IAEA) och EU har spelat stora roller i att stödja dessa insatser.
### Totala uppskattningar
Den totala kostnaden för Tjernobylolyckan uppskattas till mellan 200 och 235 miljarder dollar, enligt olika källor och beroende på hur man räknar in långsiktiga ekonomiska och sociala konsekvenser. Denna siffra inkluderar direkta kostnader för sanering, återbosättning, hälsovård, och de ekonomiska förlusterna för de drabbade områdena.
Olyckan har visat sig vara en av de mest kostsamma teknologiska katastroferna i modern tid, och dess ekonomiska effekter kommer att kännas under många år framöver.