niklas12 skrev: ↑05 jan 2023 22:46
+46 skrev: ↑05 jan 2023 21:41
niklas12 skrev: ↑05 jan 2023 20:48
Nu har ju Sverige alla möjligheter att bygga upp en stabil baskraft igen och får vi igång produktion av SMR på hemmaplan kommer det också kunna hjälpa oss och på sikt även kunna exportera SMR
Då slipper vi göra oss beroende av att Kina kan bygga och drifta vindkraft åt oss
Vad får dig att tro att det inte blir Kina, Ryssland eller någon annan diktaturstat som vinner en eventuell upphandling på en konkurrensutsatt kärnkraftmarknad?
Vattenfall har fullt upp med att bygga vindkraft till havs i Europa. Det är där de tjänar dom stora pengarna. som ska täcka upp för kärnkraftens miljardförluster.
Ryssland är uträknat Kina bygger inte kärnkraft utanför Kina Frankrike eller USA känns mest troligt Sydkorea är också en möjlighet.
Hur var det med vindkraftens fantastiska vinst egentligen ja förutom för de företag som bygger verken då ?
https://www.express.co.uk/news/science/ ... -bills/amp
https://www.industrinyheter.se/20220217 ... -vindkraft
Vart kan man läsa om de här miljardförlusterna för svensk kärnkraft du pratar om , länka gärna.
Märklig verklighetsbild du har när du tror att vissa länder inte får eller vill investera i svensk energiomvandling…
Att hålla balansen i ett energisystem har historiskt varit att vi behövt reservkraft när efterfrågan på el varit som störst eller för att täcka upp när kärnkraften fallerar av olika anledningar eller när vi och framförallt Norge har haft torrår.
Mer vanligt med dagens energimix är att vi ibland måste spilla vatten. Med ännu mer storskalig vindkraft i energisystemet så kommer balansen regleras med vinden. Men inte genom att stänga av vindturbinerna utan genom att släppa förbi vind precis som en seglare gör när det blåser mycket.
Bra att du länkande till Professor Per Fahlén. Hans uttalanden visar hur lite omgivningen vet om verkligheten. Yttre Stengrund var en av världens första vindkraftparker till havs. De fem små vindturbinerna ingick i ett större affärsförvärv av Vattenfall.
Business case var att det skulle bli världens första repowering till havs. Trots ett IRR på över tio procent så tog inte Vattenfall något investeringsbeslut pga att det fanns andra projekt som var mer lönsamma. Istället valde man att avveckla vindkraftparken. Några år senare avvecklade man även den intilliggande vindkraftparken Utgrunden som Vattenfall förvärvade 2006.
Lillgrund var ett projekt som Vattenfall förvärvade. Den vindkraftparken byggde Vattenfall med turbiner som var större än vad parken var designad för. Det medför att det uppkommer så kallade vakeffekter vid vissa vindriktningar. Anledningen att det blev så berodde på den långa tillståndsprocessen och att tillståndet var förenat med fasta positioner. Det vill säga den snabba teknikutvecklingen medförde att de små turbiner som parken ursprungligen var designad för inte längre fanns kvar på marknaden. Att hävda att parken är olönsam är som att säga att elpriset inte påverkar lönsamheten. Tittar man istället på parkens tillgänglighet över tid jämfört med våra svenska kärnkraftverk så ska du som kärnkraftvurmare absolut stryka ordet tillgänglighet från ditt ordförråd.
Vad gäller Vattenfalls förluster på kärnkraften så är det inte gratis att laga trasiga kärnkraftverk, titt som tätt. Vill man veta över tid vad det har kostat inklusive avskrivningar så rekommenderas att läsa bolagens årsredovisningar.