
Brukar köra lagligt i tätort förövrigt. På öppen landsväg och motorväg kan det dock gå lite fortare.
Moderator: Redaktion
Det är skönt med GPS-baserad hastighetsmätare så man kan ställa in "30 över" och inte typ "38 över" som med konventionella mätaretaliz skrev:Hehe nä inte flera timmar i sträck iaf.![]()
Brukar köra lagligt i tätort förövrigt. På öppen landsväg och motorväg kan det dock gå lite fortare.
Vill ju inte bara ha varmt batteri inför att man laddar på SuC. Exempelvis vill man kanske det varje gång man ska åka iväg? Eller varje gång man kommer hem och ska ladda? Eller till jobbet? Eller för att man ska parkera på uppfarten med 3cm snö och vill slippa skottataliz skrev:Då är det ju bara peta in SUC som destination? Två klick på skärmen, voilà förvärmning startar om det behövs.markuswesterberg skrev:Finns ju 0 anledning att ladda någon annanstans än på SuC så nej, det argumentet håller inte.
Kan inte se att något av de skälen du listar skulle ha någon nytta av ett uppvärmt batteri. Snarare vore det energislöseri, "elda för kråkorna".markuswesterberg skrev:Vill ju inte bara ha varmt batteri inför att man laddar på SuC. Exempelvis vill man kanske det varje gång man ska åka iväg? Eller varje gång man kommer hem och ska ladda? Eller till jobbet? Eller för att man ska parkera på uppfarten med 3cm snö och vill slippa skottataliz skrev:Då är det ju bara peta in SUC som destination? Två klick på skärmen, voilà förvärmning startar om det behövs.markuswesterberg skrev:Finns ju 0 anledning att ladda någon annanstans än på SuC så nej, det argumentet håller inte.Nej men alltså, kan ju finnas många skäl till varför man önskar ha varmt batteri menar jag bara. Vill helst kunna bestämma det själv
Det finns nog ingen som har 100% fokus på körningen konstant. Ibland behöver man slå ett öga på, eller ändra, navigation, stereo etc. Svara på ngt samtal. Titta till ett barn eller husdjur, osv.PapaD skrev:Som någon sade, autopilot är bra men bäst är att vara pilot själv. Ge oss tillbaka kontroll tack!
Att få igång regen är ett bra skäl däremot, åtminstone lite så man slipper frirullningen, men om man tjänar någottaliz skrev:Kan inte se att något av de skälen du listar skulle ha någon nytta av ett uppvärmt batteri. Snarare vore det energislöseri, "elda för kråkorna".markuswesterberg skrev:Vill ju inte bara ha varmt batteri inför att man laddar på SuC. Exempelvis vill man kanske det varje gång man ska åka iväg? Eller varje gång man kommer hem och ska ladda? Eller till jobbet? Eller för att man ska parkera på uppfarten med 3cm snö och vill slippa skottataliz skrev:Då är det ju bara peta in SUC som destination? Två klick på skärmen, voilà förvärmning startar om det behövs.markuswesterberg skrev:Finns ju 0 anledning att ladda någon annanstans än på SuC så nej, det argumentet håller inte.Nej men alltså, kan ju finnas många skäl till varför man önskar ha varmt batteri menar jag bara. Vill helst kunna bestämma det själv
Ett skäl jag dock kan se är att man vill ha maximal prestanda, i en Performance tex.
Nja, det verkar vara specifikt för Tesla att man inte har regen med kallt batteri. Jag märker inget sådant i någon av våra bilar. Det kan förvisso vara så att regen-området är lite mindre, men det är ingenting som påverkar. I både e-Golf och e-tron är ju one-pedal-regen bara upp till en viss del, vill man bromsa hårdare får man hjälpa till med bromspedalen, vilket i själva verket också är regen. Ända till en gräns där de mekaniska bromsarna börjar hjälpa till. Jag antar att denna gräns förskjuts något när batteriet är kallt. Men det är som sagt ingenting föraren märker såvida man inte tittar på energistaplarna i instrumentpanelen.Bjelke skrev:Att få igång regen är ett bra skäl däremot, åtminstone lite så man slipper frirullningen, men om man tjänar något
rent energimässigt är antagligen oftast tveksamt och dessutom bra att motionera bromsarna (speciellt på
på vintern! ) emellanåt...
samma i PS2. Även om jag laddar till 100% så får jag full regen. Det är ganska skönt att slippa ändra sitt körbeteende beroende på hur mycket man har laddat eller hur kallt batteriet är.mati skrev:Nja, det verkar vara specifikt för Tesla att man inte har regen med kallt batteri. Jag märker inget sådant i någon av våra bilar. Det kan förvisso vara så att regen-området är lite mindre, men det är ingenting som påverkar. I både e-Golf och e-tron är ju one-pedal-regen bara upp till en viss del, vill man bromsa hårdare får man hjälpa till med bromspedalen, vilket i själva verket också är regen. Ända till en gräns där de mekaniska bromsarna börjar hjälpa till. Jag antar att denna gräns förskjuts något när batteriet är kallt. Men det är som sagt ingenting föraren märker såvida man inte tittar på energistaplarna i instrumentpanelen.Bjelke skrev:Att få igång regen är ett bra skäl däremot, åtminstone lite så man slipper frirullningen, men om man tjänar något
rent energimässigt är antagligen oftast tveksamt och dessutom bra att motionera bromsarna (speciellt på
på vintern! ) emellanåt...
Men den vanliga regen-motorbromsen fungerar alltid, oavsett kallt batteri eller inte.
Finns ju en liten kapacitetsbuffert som är större på dessa bilar men nånstans måste det vara stopp på regen. Laddar man fullt på "hytten" på Galdhoepiggen och sen regen ner till fjorden så bör något hända.BrooklynS skrev:Det GÅR ju fysiskt inte att regenerera om batteriet är fulladdat, så det är uppenbarligen inte det som händer heller.
Däremot kanske man simulerar liknande effekt via de vanliga bromsarna.
Precis, marginal uppåt i laddning kan man ju ha och utnyttja för regen (ganska små energimängd oftast) menRagWal skrev:Finns ju en liten kapacitetsbuffert som är större på dessa bilar men nånstans måste det vara stopp på regen. Laddar man fullt på "hytten" på Galdhoepiggen och sen regen ner till fjorden så bör något hända.BrooklynS skrev:Det GÅR ju fysiskt inte att regenerera om batteriet är fulladdat, så det är uppenbarligen inte det som händer heller.
Däremot kanske man simulerar liknande effekt via de vanliga bromsarna.
Regen vid kallt batteri handlar om att begränsa laddströmmen för att skydda batteriet. Samma görs vid både regen och snabbladdning om batteriet är kallt.
Olika nivåer och marginaler hos olika tillverkare.
Då gissar jag på att effekten går till värme (av batteriet och/eller kupé), vilket jag har väntat på att Tesla skullemati skrev:Man märker ju om bilen fejkar regen. Om inget annat så hörs det ganska tydligt när bromsarna tar i, men man ser det också i energimätaren att den inte blir grön trots att bilen blir långsammare. Detta har hänt ibland när det var riktigt kallt i kombination med fulladdat batteri. Då blir det fejk-regen.
Men så är sällan fallet. Det är i vanliga fall faktiskt riktig regen i våra bilar även med kallt batteri. Huruvida det är bra eller dåligt för batteriet vet jag dock inte.
Det vågar jag inte uttala mig om. Det man ser i bilen är att regen-stapeln är mindre när batteriet är kallt. Men den är tillräckligt stor så att man ändå har regen som vanligt. Var effekten i slutändan hamnar splear ju egentligen ingen större roll heller så länge den inte går till kråkorna. Det som talar emot din teori är att bilen faktiskt i vissa lägen fejkar regen, nämligen som sagt när det är riktigt kallt och batteriet är fulladdat. Hade det gått till väme så hade man ju inte behövt broms-fejka i det läget heller.Bjelke skrev:Då gissar jag på att effekten går till värme (av batteriet och/eller kupé), vilket jag har väntat på att Tesla skullemati skrev:Man märker ju om bilen fejkar regen. Om inget annat så hörs det ganska tydligt när bromsarna tar i, men man ser det också i energimätaren att den inte blir grön trots att bilen blir långsammare. Detta har hänt ibland när det var riktigt kallt i kombination med fulladdat batteri. Då blir det fejk-regen.
Men så är sällan fallet. Det är i vanliga fall faktiskt riktig regen i våra bilar även med kallt batteri. Huruvida det är bra eller dåligt för batteriet vet jag dock inte.
fixa (typ för flera år sedan)...
Att skicka in effekten i batteriet om det är kallt borde vara superdåligt...
De gör ju i princip det idag åtminstone på 3orna idag vid stillastående då batteri o bil ska värmas. Invertern "trampar vatten" så det blir varmt i motor/inverter. Kan göras även under körning. Åtminstone vintertid.Bjelke skrev:Då gissar jag på att effekten går till värme (av batteriet och/eller kupé), vilket jag har väntat på att Tesla skullemati skrev:Man märker ju om bilen fejkar regen. Om inget annat så hörs det ganska tydligt när bromsarna tar i, men man ser det också i energimätaren att den inte blir grön trots att bilen blir långsammare. Detta har hänt ibland när det var riktigt kallt i kombination med fulladdat batteri. Då blir det fejk-regen.
Men så är sällan fallet. Det är i vanliga fall faktiskt riktig regen i våra bilar även med kallt batteri. Huruvida det är bra eller dåligt för batteriet vet jag dock inte.
fixa (typ för flera år sedan)...
Att skicka in effekten i batteriet om det är kallt borde vara superdåligt...
Jag vågar sätta en slant på att Model 3 faktiskt skickar regen-energin till PTC-värmaren och stallar elmotorerna så att det blir värme till batteriet. Men det kan inte ta emot mer än ungefär 12kW (SR+ ungefär 9kW), och det blir inte så kraftig deceleration av det.Bjelke skrev:Då gissar jag på att effekten går till värme (av batteriet och/eller kupé), vilket jag har väntat på att Tesla skullemati skrev:Man märker ju om bilen fejkar regen. Om inget annat så hörs det ganska tydligt när bromsarna tar i, men man ser det också i energimätaren att den inte blir grön trots att bilen blir långsammare. Detta har hänt ibland när det var riktigt kallt i kombination med fulladdat batteri. Då blir det fejk-regen.
Men så är sällan fallet. Det är i vanliga fall faktiskt riktig regen i våra bilar även med kallt batteri. Huruvida det är bra eller dåligt för batteriet vet jag dock inte.
fixa (typ för flera år sedan)...
Att skicka in effekten i batteriet om det är kallt borde vara superdåligt...
Såg att ID.3 testas enligt NCAPs nya testmetod med rörlig släde för offsetkrocken. 50+50km/h istället för 64km/h mot stillastående barriär.Credde skrev:Nu har ID.3 blivit krocktestad, 5 stjärnor i Euro NCAP:
https://teknikensvarld.se/nyheter/bil-o ... hetsbetyg/
Ja det låter lite högt, min gamla Leaf 2012 gick enkelt på 1,4 på sommaren tex och den är väl större (ochmati skrev:Jag tycker fortfarande att det är relativt hög förbrukning. Det hade varit jäkligt intressant att se vad den förbrukar vid 20-22 grader. Det är då e-Golfen har sin sweet spot, och det är inte omöjligt att komma ner mot 10kWh/100km så länge man håller sig till 70-vägar eller i stadstrafik. Synd att ID3 inte levererades på sommarn så som det var tänkt. Nu får vi vänta till nästa år.