Nect skrev: ↑07 maj 2024 23:59
gjohansson skrev: ↑07 maj 2024 23:00
Nect skrev: ↑07 maj 2024 20:53
gjohansson skrev: ↑07 maj 2024 20:40
Nect skrev: ↑07 maj 2024 20:16
Det var väl precis så det var för alla bilmekaniker hos Tesla?
De har ju blivit tvingande att ta anställning till så dåliga villkor att facket gick ut i strejk… Gisses.
Nu svarade du inte på frågan utan du använder argumentet tvärt om vad gäller Tesla jämfört med hur du argumenterar vad gäller vården?? Du får bestämma dig hur du ska ha det.
Va? Nej det är exakt samma argument…
Tesla mekanikerna har alltså blivit tvingade att tacka ja till så dåliga villkor på Tesla. För ingen är väl så dum att frivilligt göra det?
Men som svaret på din fråga:
Eftersom samma ingångslöner är framförhandlade inom samma avtalsområde så spelar det ingen roll vilken arbetsgivare du väljer inom kommunen. Då de följer samma avtal (som det är inom t ex vården).
För att runda detta får man gå som hyrpersonal för då behöver inte kommun/landsting följa avtalet. Och vips så får man även högre lön. Konstigt hur det kan bli utan KA eller centralt förhandlade lönepotter.
Det är väl ganska uppenbart att om man bara har en möjlig arbetsgivare (stat / kommun / landsting är ju i grunden samma arbetsgivare) och om denna arbetgivare har tillräckligt bra disiplin internt så inte olika avdelningar/ sjukhus/ regioner/ kommuner bjuder över varann etc så har man en dålig förhandlingssituation. Det jag inte begriper är varför du tror att detta problem är orsakat av facket och inte av arbetsgivaren?
Ett avtal har ingåtts av två parter, men ena parten utlöser strejk om inte den inte nöjd med villkoren. Om avtalet har slutits så har man då accepterat villkoren och därmed lönenivån.
Om facket accepterar en låg nivå, varför ska arbetsgivaren ge mer när denna inte behöver det? Då nivån redan har förhandlats fram och som gäller som riktmärke oberoende av hur du som anställd presterar.
Tar vi löneförhöjningar inom Kommunal så är det ett skämt att individen inte kan förhandla denna själv utan det är en pott uppdelat per grupp bestämt av facket som gäller.).
Men nu har vi lämnat ursprungsfrågan…
Nej ingen tvingar någon, men är lönesättningarna redan avtalade så är det bara acceptera eller inte…
Har man flera att välja på så är det enkelt att tacka nej och ta ett bättre erbjudande. Men för vissa yrkeskategorier finns inte det valet.
Otroligt intressant tråd, har inte kommenterat ännu, men;
Ni alla måste förstå att kollektivavtal har varit till fördel både för fack och arbetsgivare i många, många år.
Tack vare avtalen, kan arbetsgivaren hålla nere löneökning år efter år, vilket ger förutsägbarhet.
Likaså kan alla anställda under avtalet ta del av en kollektiv löneökning.
Problemet för de anställda är att under kollektivavtal (oaktat arbetstidsförkortning, ITP etc etc ) så kan de inte öka sina löner utöver max några procent över kollektivavtalets framförhandlade "golv".
Detta medger fortfarande att ett företag kan ge en viktigt medarbetare mer än 10% i lönelyft, det begränsar inte.
Det vill säga att den svenska modellen fungerar väldigt bra för företagen i sverige, då det dämpar förväntningar och ger en uppfattning bland gemene man att får man enligt avtal är det något bra som facket framförhandlat.
Detta gäller endast när ett större företag, har omsättningsbar personal, och det är det som ses i media.
Jobbar ett företag med personal med inte är omsättningsbar, som specialister, i detta fall som plåtslagare, lackerare och annan högt kvalificerad personal som inte går att ersätta med "kalle runt hörnet", medger det höga löner och andra ersättningar.
Det är därför facket finns, för att ge de som inte är specialister eller lätt omsättningsbar personal en bra grundlön och bra grundlägggande villkor.
Problemet blir dock då att alla andra som har specialistkompetens och aldrig kommer gå arbetslösa, får betala fackavgiften för övriga, liksom ett socialbidrag.
Tack för mig, hoppa på så ska jag försöka svara, men jag är oftast endast online på fredagar =)