Om när Tesla FSD är på gång till Sverige

Nyheter från Tesla Club Sweden

Moderator: Redaktion

Användarvisningsbild
Electrons4Speed
Teslaägare
Inlägg: 8
Blev medlem: 06 dec 2023 11:17

Om när Tesla FSD är på gång till Sverige

Inlägg av Electrons4Speed »

Teslas "Full Self Driving" verkar så sakteliga sprida sig utanför USA/Canada. Senast ser det ut som att Kina kommer att vara tredje land att få FSD.

Frågan är hur länge vi får vänta i Sverige och resten av Europa.

Enligt den här artikeln verkar det kunna ske ungefär vid sommaren 2025 : https://teslaclubsweden.se/eu-har-tagit ... e-av-fsd/

Den här videon från "The Electric Viking" är betydligt mer optimistisk men verkar göra en höna av en fjäder https://youtu.be/6gZpHIRNl7U?si=X-2Oucu3qCtE5Ouo och hänvisar till det här Linkedin-inlägget:
https://www.linkedin.com/posts/rikard-f ... 6976-SE_y/ som anledning att det är precis runt hörnet.

Det godkännande som bland annat Trafikverket behöver göra är beroende av UNECEs https://unece.org/media/press/387961 tidplan för införande uppdateringen av regelverket för Dynamic Control Assistance Systems (DCAS) för Level 2 FSD Beta

Tyvärr verkar det vara fördröjningar i regelverket för DCAS eftersom alla bilens åtgärder måste godkännas av användaren
https://youtu.be/j8x7qtJAoMA

Kanske finns det större hopp att få igenom ADS alltså level 3 - 5 som egentligen är det som FSD syftar till. https://unece.org/transport/intelligent ... ed-driving

Frågan är ju bara när det kan ske i Europa. Vi halkar efter resten av världen om vi inte börjar släppa fram lösningar som faktiskt förbättrar trafiksäkerheten.

När tror du att vi får se FSD V12 eller högre i Europa? Min gissning är nog tidigast 2026 tyvärr
Användarvisningsbild
spacecoin
Teslaägare
Inlägg: 6446
Blev medlem: 30 aug 2019 19:30

Re: Om när Tesla FSD är på gång till Sverige

Inlägg av spacecoin »

Tyvärr finns det sjukt många sk "nyttiga idioter" som lurar i folk Teslas marknadsföring om FSD. Oftast är det för att de är aktieägare, teknik-nördar, eller "influencers" som tjänar pengar på klick. Ibland är det så klart bara önsketänkande, men det bygger sällan på fakta.

Det som reglerar FSDS i Europa, Ryssland, Japan mfl är UNECE, ett FN-organ som gör mycket standardarbete.

Filhållningsassistenter är en del av styrutrustningen på en bil och därför regleras förarstöd i UNECE R79.

Filhållningsassistenter/förarstöd håller på att lyftas ur R79 till en nya standard som endast handlar om förarstöd som heter DCAS. Den finns i en klubbad version som inte börjat gälla ännu. Tror att det kan vara till sommaren.

Den tillåter dock inte system-initierade filbyten, eftersom det kunde man inte komma överrens om. Så jag skulle säga 2026 är troligt om det händer över huvud taget.

European Transport Safety Council är starkt emot icke-autonoma system där människan förväntas passivt övervaka eftersom det finns 50 års forskning på att människor suger fullständigt på det om vi inte är engagerade ("kept in the loop"). Fenomenet kallas "automation complacency". VI börjar tänka på annat, och tappar fokus helt enkelt om vi inte gör någon aktivt.

För de som är överintresserade av DCAS så kan man följa arbetsgruppens möten här:
https://wiki.unece.org/display/trans/AD ... mbs-parent

UNECE R157 är en standard för autonom körning på motorväg i upp till 130km/h, som kom 2021 (då 60 km/h) och uppdaterades 2023 till 130km/h. Den är inte lag i Sverige/EU men i Tyskland. Men det finns inga bilar som stödjer den förutom Mercedes EQS/S-klass och då bara upp till 60km/h.

Att man skulle kunna köra autonomt över 50-60km/h med Teslas hårdvara bedömer jag osannolikt, ens i perfekta förhållanden.

I Sverige och i de flesta EU-länder finns det möjlighet att bedriva autonom testverksamhet, men man behöver tillstånd av transportstyrelsen.
Senast redigerad av spacecoin, redigerad totalt 7 gång.
Användarvisningsbild
TiborBlomhall
Inlägg: 7396
Blev medlem: 04 mar 2014 22:03
Ort: Stockholm
Referralkod: ts.la/tibor72449

Re: Om när Tesla FSD är på gång till Sverige

Inlägg av TiborBlomhall »

Som Spacecoin också skrev så är DCAS tyvärr för vingklippt för att Tesla ska kunna släppa ens en nerbantad FSD under den.

https://teslaclubsweden.se/fortsatta-hi ... -i-europa/

De måste fortsätta jobba på den och fylla i de saknade paragrafen i DCAS.
Skriv svar