Har laddat sporadiskt hemma i Schuko ett par år men känner mitt uttag väl och var försiktig till att börja med, uttaget sitter nära elcentralen och fick friska 2,5mm2 kablar och jag kollade ofta i början om jag fick någon värmeutveckling.
För att sova gott på nätterna kör jag som max på mellanläget och belastar uttaget till 8A och 1700kW, ska du ladda i okända uttag och kräma ut 16A/3,6kW kan det vara lite riskfyllt!
Ett schukouttag är certifierat för 16A och det finns ingen tidsangivelse i den certifieringen. Uttagen är utprovade för 16 ampere under kort tid, runt en timme. Det är ingen skillnad på om man ansluter en elbil eller annan belastning såsom ett större element till exempel. Den absoluta majoriteten av dessa uttag är anslutna via 1,5mm2 här i Sverige och då är max tillåten strömstyrka på säkring 13A.”
Att uttagen är märkta med 16 ampere men så gott som alltid nedsäkrade till 10 ampere i elcentralen kan ju vara ett faktum värt att undersöka närmre.
Så om man tar ut 16 ampere under lång tid, som när man laddar elbilen, kan det bli varmt runt omkring den elektriska kretsen, i kontakten och i ledarna. Plasten tål inte alltid det, den kan bli överhettad och börja smälta.
Sek Svensk Elstandard
https://elstandard.se/ tillhandahåller standarden här i Sverige, sedan testas det hos andra aktörer, ett provningshus heter Intertek. De utför ett så kallat temperaturstegringsprov av schukouttag. För uttag märkta med 16 ampere går det till på följande sätt;
Uttaget belastas med 22 ampere i 60 minuter. Den anslutna kabeln är av typen EK eller FK (entrådig respektive fåtrådig kopparledare) med arean 2,5mm2. Temperaturen i anslutningsklämmorna får under provet öka med maximalt 45 Kelvin (vilket är samma sak som ökningen i grader Celsius).
Uttaget utsätts därefter för ett bryt- och slitprov och belastas sedan med 16 ampere i ytterligare 60 minuter. Temperaturstegringen får inte heller denna gång överstiga 45 Kelvin.
Vad säger då Elsäkerhetsverket?
Den som hävdar att märkströmmen 16 ampere gäller oberoende av hur länge uttagen belastas får därmed anses vara motbevisad. De testas visserligen med 22 ampere, men bara i en timme. Dessutom är det så att uttagen enligt standarden testas med 2,5 mm2 kabel trots att de vanligtvis är anslutna med 1,5 mm2. Mindre kabelarea ger högre värmeutveckling. Men en tunnare kabel innebär också lägre strömstyrka från centralen, vanligen max 10 ampere, så vad temperaturökningen blir i det fallet är oklart.
Kan man ställa ned effekten i sin schukoladdare har man en större säkerhetsmarginal;
A - kW
2,3 - 0,8
5,5 - 1,2
8 - 1,7
10 - 2,1
12 - 2,6
16 - 3,6