Sida 1 av 3
Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket?
Postat: 29 sep 2018 00:18
av jonne71
Jag var nyligen kontakt med Tesla då min bil är registerad som en Ludicrous 770hk+ fastän den är en "vanlig" insane 700hk.
Dessutom finns många Teslor registrerade med en effekt av bara 66kW!
Tesla ger mig ett utdrag om bilen:
27. Maximum Power
27.2. Maximum hourly output : 66 kW
27.3. Maximum net power : 193 kW (front), 375 kW (rear)
27.4. Maximum 30min power : 79 kW (front), 90 kW (rear)
Mao är det maximum net Power VV använder sig av, trots att det är bevisat omöjligt att få ut all denna effekt på både fram och bakhjul samtidigt. (Som om alla hybridbilar summerar båda drivkällorna var för sig)
Dessutom måste ju VV antingen fått en intyg från Tesla tidigare (eller vissa perioder) där max netto effekt inte finns angivet utan man då tagit det mycket "snälla" maxtimmesvärdet 66kW som troligen är den effekt man max kan plocka ut ur batteriet över tid. Dessutom finns det bilar registrerade med effekter kring 524hk, förvirringen är total!
Tesla svarar inte på vidare frågor om detta. Tråkigt!
Ett utdrag ur svaret från Tesla.
Kan någon förklara varför det här blivit så olika på bilar med samma årsmodell?? Försäkringspremien rusar ju tack vare detta och vissa bolag vägrar försäkra den trots andra P85D bilar med 66kW går alldeles utmärkt.
//////
Det er ikke første gang vi har fået det spørgsmål, men der er en forklaring nedenfor:
Hvorfor Transportstyrelsen opgiver effekt på vores biler som de gør.
Transportstyrelsens förfatnningssamling
https://www.transportstyrelsen.se/TSFS/ ... 10_112.pdf
Se kapitel 4, side 10
2 § Del 1 av registreringsbeviset ska innehålla följande uppgifter hänförliga till punkt VI i bilagorna till direktiv 1999/37/EG.
Søker man på 1999/37/EG finder du
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 31999L0037
Omhandler: Rådets direktiv 1999/37/EG av den 29 april 1999 om registreringsbevis för fordon
Der står bland andet::
V. Del I av registreringsbeviset skall också innehålla följande uppgifter, föregångna av motsvarande harmoniserade gemenskapskode
Punkt (P.2)
(P.2) Maximal nettoeffekt (i kW) (om uppgift finns tillgänglig)
Transportstyrelsen gørr det korrekt.
Bifogat kopi af bilen Certificat off conformty (CoC Certifikat) som er det Tesla som producent udsteder på EU godkendte biler, altså det som er grundlag for registreringen i EU lande.
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 29 sep 2018 02:45
av Svenssons
Vi har ett antal trådar om detta med ytterligare information. Vad jag förstår det som så har Transportstyrelsen ändrat hur de redovisar uppgifterna och de redovisas inte som de görs i andra europeiska länder som följer samma regler och som får samma dokument från Tesla.
Orsaken till förändringen tycks vara att tjänstemän på Transportstyrelsen tyckte att Tesla fick för stor fördel möte avgasbilar och att det inte var rättvist...
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 27 feb 2019 19:25
av advokaten
Hej
Från Tesla fick du hänvisning till transportstyrelsens författningssamling från 18 maj 2010 som i sin tur hänvisar till EU-direktivet 1999/37/EG. Ett EU-direktiv är bindande avseende resultatet men överlåter på de nationella myndigheterna att bestämma tillvägagångssättet.
Men i Europeiska unionens officiella tidning, L 323, 7 november 2014 publiceras "Föreskrifter nr 85 från Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (Unece) – Enhetliga bestämmelser för typgodkännande av förbränningsmotorer eller elektriska transmissioner avsedda för framdrivning av motorfordon i kategorierna M och N med avseende på mätning av nettoeffekt och största effekt under 30 min hos elektriska transmissioner "
"Föreskrifter nr 85" är en föreskrift. För att förstå vad EU handlar om kan man gå till den engelska texten som lyder:
"Regulation No 85 of the Economic Commission for Europe osv" och sedan Googla på Regulation (European Union): "A regulation is a legal act of the European Union that becomes immediately enforceable as law in all member states simultaneously. When a regulation comes into force, it overrides all national laws dealing with the same subject matter and subsequent national legislation must be consistent with and made in the light of the regulation."
Vi talar alltså om "tvingande lag" som är överordnad alla nationella lagar och författningssamlingar. Ingen kan hänvisa till vare sig EU-direktivet 1999/37/EG eller transportstyrelsens författningssamling TSFS 2010:112 när det gäller hur effekten för fordon med elektrisk transmission ska anges, eftersom "Föreskrifter nr 85" tar över.
Inom EU var man medveten om att vid acceleration är elektrisk transmission överlägsen, medan vid användning under längre tid (på grund av effektiv kylare) är förbränningsmotorn överlägsen. För att slippa olika tolkningar och uppnå lika förhållanden för alla konsumenter inom EU har man bestämt att vid typgodkännandet ska nettoeffekt användas för förbränningsmotorer medan för elektrisk transmission är det största effekt under 30 minuter som ska användas. Observera att de talar om typgodkännandet, den siffra som ska stå i registreringsbeviset. I andra sammanhang är det fritt att använda vilka siffror som helst.
För att trycka på och slippa invändningar publicerades detta som "föreskrift", den kanske starkaste juridiska formen. EU tar befälet och säger att från den 7 november 2014 så är det detta som gäller, punkt slut. Alla EU-länder är tvingade att följa föreskrifterna.
Inte bara transportstyrelsen är skyldig att följa EU-föreskrifterna utan alla, inklusive besiktningsföretagen. Om du anser att någon siffra i registreringsbeviset är fel kan du boka tid hos något besiktningsföretag och begära registreringsbesiktning. Besiktningsföretaget kan göra ändringar på direkten.
Lycka till
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 27 feb 2019 20:10
av Pontus
Vore intressant att höra vad transportstyrelsen säger om nr85?
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 27 feb 2019 20:51
av fth
Pontus skrev:Vore intressant att höra vad transportstyrelsen säger om nr85?
Jag har skrivit till dom i den här frågan flera gånger, och hänvisat till ovanstående regelverk, men dom svarar bara ”goddag yxskaft”.
Jag vet inte om det beror på att dom inte förstår frågan, eller om dom inte vill att någon skall ifrågasätta deras beslut, men det är uppenbart att dom inte vill diskutera frågan öht.
/fth
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 27 feb 2019 21:29
av Tars
Jag kommer åka in och ändra min effekt sen på bilen då det enligt mig framstår klart och tydligt ,enligt lag dessutom, att det ska mätas vad bilen klarar av under 30 min.
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 27 feb 2019 21:36
av fth
Tars skrev:Jag kommer åka in och ändra min effekt sen på bilen då det enligt mig framstår klart och tydligt ,enligt lag dessutom, att det ska mätas vad bilen klarar av under 30 min.
Det kanske är så man ska göra, ta med sig CoC och relevanta lagtexter och föreskrifter till besiktningen, och be dom ändra felaktiga värden?
Att gå via Transportstyrelsen centralt är ju iaf inte framkomligt.
/fth
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 27 feb 2019 21:37
av Tars
fth skrev:Tars skrev:Jag kommer åka in och ändra min effekt sen på bilen då det enligt mig framstår klart och tydligt ,enligt lag dessutom, att det ska mätas vad bilen klarar av under 30 min.
Det kanske är så man ska göra, ta med sig CoC och relevanta lagtexter och föreskrifter till besiktningen, och be dom ändra felaktiga värden?
Att gå via Transportstyrelsen centralt är ju iaf inte framkomligt.
/fth
Såg att de har registrerat in en 3:a med 340 kW.
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 27 feb 2019 22:16
av bjelkeman
Är det kanske inte dags att ta till de verktyg som bjuds?
Om du anser att en svensk myndighet inte följer EU:s regler, och inte kan lösa problemet i kontakt med myndigheten, kan du vända dig till Justitieombudsmannen (JO) i Sverige. JO granskar om svenska myndigheter och tjänstemän har följt lagar och förordningar, det vill säga om handläggningen av ett ärende har skett på ett riktigt sätt. JO kan inte ändra en myndighets beslut, men myndigheterna följer ofta JO:s rekommendationer.
Om du anser att en svensk myndighet inte följer EU:s regler, och inte kan lösa problemet i kontakt med myndigheten, kan du vända dig till Justitiekanslern (JK) i Sverige. JK granskar om svenska myndigheter och tjänstemän har följt lagar och förordningar samt EU-regler, det vill säga om handläggningen av ett ärende har skett på ett korrekt sätt. JK kan inte ändra en myndighets beslut men myndigheterna följer normalt JK:s rekommendationer.
Om du anser att du lidit skada på grund av ett fel hos en myndighet och felet rör unionsrätten kan du vända dig till JK som beslutar om du har rätt till skadestånd. JK beslutar inom ramen för sin frivilliga skadereglering och om du inte är nöjd med beslutet kan du vända dig till domstol. JK företräder staten i rättegångar som rör begäran om ersättning på unionsrättslig grund.
Om du tycker att ett EU-land, till exempel Sverige, inte följer EU:s regler eller tillämpar reglerna på fel sätt kan du klaga till EU-kommissionen. Det kan leda till att kommissionen undersöker saken och i sista hand till att kommissionen väcker talan mot landet i EU-domstolen.
Från:
http://eu.riksdagen.se/du-i-eu/hit-vand ... -klagomal/
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 27 feb 2019 22:56
av selfish
Min 3:a har 355 kW enligt fordonsregistret.
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 28 feb 2019 10:56
av fth
Tars skrev:Jag kommer åka in och ändra min effekt sen på bilen då det enligt mig framstår klart och tydligt ,enligt lag dessutom, att det ska mätas vad bilen klarar av under 30 min.
Kan du hålla oss uppdaterade om hur det går för dig med detta? Vart tänkte du åka in, till en vanlig bilbesiktning, eller måste man boka tid hos något annat ackrediterat besiktningsföretag?
/fth
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 28 feb 2019 11:41
av fth
Jag har nu plöjt igenom alla dokument som jag har hittat om detta, men jag kan tyvärr inte hitta någon entydig formulering som ger stöd åt att det faktiskt är siffran för "Maximum 30min power" som skall gälla för fordonets effekt.
Dokumenten beskriver i detalj hur mätningar skall gå till etc, och det går att tolka som att elfordon skall ha båda siffrorna, "Maximum net power" och "Maximum 30min power", men att det är den senare som faktiskt skall "gälla" hittar jag ingen formulering som stödjer.
Är det någon som vet mer om detta?
Länkar till några aktuella dokument:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 24%2803%29
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32007L0046
/fth
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 28 feb 2019 16:43
av advokaten
EU är en handelsunion som ska ge lika förhållanden för alla konsumenter inom hela unionen och EG. Lika förhållanden innebär att registreringsbevisen ska vara identiska för samma fordonsmodell oavsett var inom EU de utfärdas.
Det första dokumentet som fth hänvisar till är ett direktiv som fastställer en ram för godkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon.
Det andra dokumentet är en FÖRESKRIFT, ett tvingande dokument som alla medlemsländer måste följa, som bara behandlar motoreffekt vid typgodkännande. Benämningen största effekt under 30 minuter hos elektriska transmissioner förekommer bara i detta sammanhang. Det enda ställe där siffran kan tänkas användas är i registreringsbeviset.
Varför har EU nöjt sig med ett direktiv men ansett sig behöva skapa ett tvingande dokument som bara tar upp motoreffekt? Naturligtvis för att förhindra dagens situation där våra registreringsbevis innehåller effektsiffror som skiljer sig från resten av EU.
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 28 feb 2019 16:52
av fth
advokaten skrev:EU är en handelsunion som ska ge lika förhållanden för alla konsumenter inom hela unionen och EG. Lika förhållanden innebär att registreringsbevisen ska vara identiska för samma fordonsmodell oavsett var inom EU de utfärdas.
Det första dokumentet som fth hänvisar till är ett direktiv som fastställer en ram för godkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon.
Det andra dokumentet är en FÖRESKRIFT, ett tvingande dokument som alla medlemsländer måste följa, som bara behandlar motoreffekt vid typgodkännande. Benämningen största effekt under 30 minuter hos elektriska transmissioner förekommer bara i detta sammanhang. Det enda ställe där siffran kan tänkas användas är i registreringsbeviset.
Varför har EU nöjt sig med ett direktiv men ansett sig behöva skapa ett tvingande dokument som bara tar upp motoreffekt? Naturligtvis för att förhindra dagens situation där våra registreringsbevis innehåller effektsiffror som skiljer sig från resten av EU.
Problemet, om det nu är det, är att både maximal nettoeffekt och maximal 30 min effekt enligt dokumenten skall anges för elektriska fordon, men jag hittar alltså inget som beskriver att det är den senare som skall anses vara den "rätta" effekten för fordonet. Är detta underförstått menar du?
/fth
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 28 feb 2019 17:01
av fth
I mitt registreringsbevis står det följande:
Vilket ju iofs är korrekt, men som jag tolkar dokumenten skall ett registreringsbevis för elfordon innehålla två siffror, Maximal nettoeffekt och Maximal 30min effekt, eller tolkar jag det fel?
När försäkringsbolagen slår upp en bil i fordonsregistret så antar jag dom förväntar sig en effekt-siffra, och då vill man ju att det blir den sistnämnda.
/fth
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 28 feb 2019 17:34
av ippii
Model 3 LR AWD reggas med 340 kW. Konstigt med tanke på att den har väl inte så mycket? Trodde den hade 258 kW.
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 28 feb 2019 22:52
av bjelkeman
ippii skrev:Model 3 LR AWD reggas med 340 kW. Konstigt med tanke på att den har väl inte så mycket? Trodde den hade 258 kW.
Tesla får gärna ”uncork” min till 340 kW....

Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 01 mar 2019 19:24
av jonne71
Som jag tolkar det här TS tolkat uppgifterna för vissa modell S till 66kW vilket motsvarar maxeffekten under 1h.
Det är väldigt olyckligt om man igen för något som andra EU länder inte gör.
Effekten är ju inte bara fel då man tittar på momentan utan det är ju tom omöjligt att plocka ut 340kW ur LR om man inte ändrar mjukvaran.
Det luktar nästan jantelag då effektuppgifterna är random på årsmodell 2015 och för Model3 har det blivit fel igen...
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 01 mar 2019 20:07
av TeslaTissel
jonne71 skrev:Som jag tolkar det här TS tolkat uppgifterna för vissa modell S till 66kW vilket motsvarar maxeffekten under 1h.
Det är väldigt olyckligt om man igen för något som andra EU länder inte gör.
Effekten är ju inte bara fel då man tittar på momentan utan det är ju tom omöjligt att plocka ut 340kW ur LR om man inte ändrar mjukvaran.
Det luktar nästan jantelag då effektuppgifterna är random på årsmodell 2015 och för Model3 har det blivit fel igen...
Hoppades det skulle ordna sig på den fronten.
Men icke. Elbilsföreningar och elbilsklubbar grupper etc borde gemensamt ta upp det med Transportstyrelsen så att det blir enligt EU-reglerna.
Varför envisas TS med att notera felaktiga uppgifter? - Behöver ju inte vara Jantelag?
Ingen tar ansvaret verkar det snarare som?
Försäkringar påverkas ju lika godtyckligt tydligen där bolagen slarvar eller utnyttjar oklarheterna?
Andra elbilars data - som Hundai, Nissan, Renault hur är det med dem? HAr de också felaktiga data??
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 02 mar 2019 08:59
av Svenssons
TeslaTissel skrev:
Andra elbilars data - som Hundai, Nissan, Renault hur är det med dem? HAr de också felaktiga data??
De bilarna har inte mer än en elmotor med flera hundra kW effekt. Är intressant att se hur Jaguar och Audis bilar registreras dock. Någon som har kollat upp?
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 02 mar 2019 09:18
av LarsL
Tror faktiskt att det är någon/några som har en negativ attityd emot Tesla på Transportstyrelsen, varför skulle de vara en unik arbetsplats i Sverige? Det är enormt synd att de låter detta skina igenom i deras arbete och att ingen (utanför detta forum) verkar reagera. Att det är så har ju synts på svar som kommit från tjänstemännen på transportstyrelsen där de uttryckt att Tesla är ju en så extremt snabb bil, självklart har den då enormt hög effekt. Fast den snabba responsen och leveranskurvan av momentet har ju inte med slut effekten att göra. En elbil kommer alltid upplevas som snabbare än motsvarande avgasbil med samma effekt.
Jag trycker att detta ska dras vidare till högre instans.
Jag tycker vi ska återinföra tjänstemanna ansvar så att det inte blir riskfritt att göra denna typ av ”fel”.
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 02 mar 2019 09:47
av Svenssons
Ett par gamla poster som är intressanta:
http://teslaclubsweden.se/forum/viewtop ... 70#p117130
http://teslaclubsweden.se/forum/viewtop ... 80#p117436
Enligt Mattias på Transportstyrelsen så kör Sverige ett eget race gällande registrering av maxeffekt och eftersom Tesla bara följer regelverket för resten av Europa och inte anger en högsta nettoeffekt för fordonet (vilket är det som Transportstyrelsen vill registrera till skillnad mot övriga Europa gällande elbilar) så hitttar Transportstyrelsen på en egen siffra,
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 02 mar 2019 09:52
av bjelkeman
Svenssons skrev:TeslaTissel skrev:
Andra elbilars data - som Hundai, Nissan, Renault hur är det med dem? HAr de också felaktiga data??
De bilarna har inte mer än en elmotor med flera hundra kW effekt. Är intressant att se hur Jaguar och Audis bilar registreras dock. Någon som har kollat upp?
Det verkar som om en i-Pace har två motorer på 150 kW vardera, och tillsammans är det beskriva att leverera 290 kW. [1] Ett exempel är registrerat hos transoprtstyrelsen som 294 kW. [2]
[1]
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jaguar_I-Pace
[2]
https://fu-regnr.transportstyrelsen.se/extweb sök på WSN887.
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 02 mar 2019 09:55
av Jeppe_E
Så inte bara Tesla då alltså. Transportstyrelsen lägger helt enkelt ihop effekten hos motorerna.
Re: Sanningen om Teslors olika effektuppgifter hos Vägverket
Postat: 02 mar 2019 09:57
av Svenssons
bjelkeman skrev:Svenssons skrev:TeslaTissel skrev:
Andra elbilars data - som Hundai, Nissan, Renault hur är det med dem? HAr de också felaktiga data??
De bilarna har inte mer än en elmotor med flera hundra kW effekt. Är intressant att se hur Jaguar och Audis bilar registreras dock. Någon som har kollat upp?
Det verkar som om en i-Pace har två motorer på 150 kW vardera, och tillsammans är det beskriva att leverera 290 kW. [1] Ett exempel är registrerat hos transoprtstyrelsen som 294 kW. [2]
[1]
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jaguar_I-Pace
[2]
https://fu-regnr.transportstyrelsen.se/ ... suppgifter sök på WSN887.
Så för Jaguar så hittar inte Transportstyrelsen på en siffra utan anger en lägre effekt, visserligen högre än max effekt under 30-60 minuter men ändå lägre än summan av motorernas effekt.
Detsvar från Transportstyrelsen som jag retat mig mest på är följande:
http://teslaclubsweden.se/forum/viewtop ... &start=100
Hej!
Ja, det är inte helt lätt att jämföra effektuppgifter från elmotorer med förbränningsmotorer, egentligen skulle väl 100 kW som utvecklas av en elmotor redan från lägsta varvtal värderas mycket högre än 100 kW som utvecklas av en förbränningsmotor i en smal sektor högt upp i varvtalsregistret. Uppgift om motorns högsta nettoeffekt framgår ju av Teslas uppgifter och har mycket riktigt noterats korrekt i vägtrafikregistret i ditt exempel. Till dess vi får bättre sätt att mäta får vi nog stå ut att motorns högsta nettoeffekt får beskriva motorns prestanda. När batteribilar och elbilar med ombordladdning med bränsleceller gör sitt intåg på fordonsmarknaden finns det anledning att titta på hur effektuppgifterna ska beräknas och jämföras med motsvarande förbränningsmotordrivet fordon, men jag är tämligen övertygad om att det inte kommer att resultera i att elbilarnas effekt ska underskattas i jämförelsen (i den mån jämförelse alls är aktuellt längre då vi fått en fossilfri fordonsflotta).
Jag skulle nog inte uppgradera från insane mode till ludicrous mode för 80 000 om uppgiven effekt inte ens bräcker grannens Audi kombi…